woensdag 10 april 2013

Kerk en staat

Citaat:

'Het meest gangbare voorwendsel om in opstand te komen en een burgeroorlog te beginnen, is in christelijke staten al sinds lang het nooit goed opgeloste probleem dat we niet tegelijkertijd God en mens kunnen gehoorzamen, telkens wanneer hun geboden onderling met elkaar in strijd zijn.' (p. 430)

Referentie:

Thomas Hobbes, Leviathan: Of de samenstelling, vorm en macht van een kerkelijke en wereldlijke staat. Vertaling, annotaties en nawoord van Wessel Krul, Amsterdam: Boom, 2010.

Commentaar:

Hobbes ziet een probleem in de combinatie van de wereldlijke en kerkelijke macht. In de eerste plaats stelt hij dat waar macht verdeeld wordt, deze delen elkaar zullen vernietigen. Hobbes gelooft in een sterke centrale macht en dit is niet mogelijk waar twee machten elkaar bevechten. Hij ziet de geestelijke macht dan ook als een aantasting van de soevereiniteit van de staat. Daarnaast onderkent hij de misvatting dat de kerk, zoals deze nu op aarde bestaat, het koninkrijk Gods is. Op deze basis heeft de kerk zich veel politieke macht toegeĆ«igend. Hobbes bepleit een uitgezuiverd christendom; een morele kern die inpasbaar is in een soevereine orde en daaraan ondergeschikt blijft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten